En bild på en ung kille som tuggar på kött och ser glad ut.
Upphackat kött kan yterliggare ha drivit på evolutionen för våra mindre och sparsammare käkpartier. Foto: Public Domain. Wikimedia.

Kött kan ha gjort käken mindre

1:23 min

Att tugga på kött snarare än rötter och andra växter kan ha bidragit till människans allt smalare och mindre käkpartier. Detta har två biologer kunnat räkna ut med hjälp av försökspersoner som fick tugga på bland annat kött.

För att bilda sig en uppfattning om vad det var som gjorde att käkpartiet hos våra äldre människosläktingar gradvis började blev mindre konstruerade evolutionsbiologer från Harvard ett experiment där försökspersoner fick tugga getkött och rödbetor.

– Man har helt enkelt mätt käktryck och vilken energi som krävs för att  tillgodogöra sig olika typer av föda, säger Jan Storå, professor i osteoarkeologi vid Stockholms universitet.

Forskarna har räknat ut att om kött utgjorde en tredjedel av dieten för våra släktingar Homo erectus för knappt två miljoner år sedan, innebär det att de tuggade 13 procent färre gånger jämfört med tidigare när de åt mer tuggkrävande växter och rötter.

Varför människor med tiden fick allt mindre kraftfulla käkpartier finns det ingen entydig förklaring till. Men forskare har bland annat spekulerat i att det kan ha att göra med att man började äta just kött.

Ytterligare en förklaring kan vara att man började skära upp kött i mindre bitar, vilket skulle ha minskat mängden tuggor ännu mer.

Även om det är svårt att etablera ett direkt orsakssamband mellan käkminskningen och de här människornas diet är det ändå ett fiffigt sätt att undersöka saken närmre, menar Jan Storå.

– Det är naturligtvis inget rakt samband mellan upptäckterna här och människans evolution, men det är ett spännande bidrag till en morfologisk trend som man försöker förklara, säger han.

Referens: Katherine D. Zink and Daniel E. Lieberman. Impact of meat and Lower Palaeolithic food processing techniques on chewing in humans. DOI: 10.1038/nature16990

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista