Porträtt i närbild, tunna glasögon, tunnt svart hår, stadig blick
Manabu Fukumoto, professor i patologi vid Tohoku university. Foto: Jon Thonqvist

Fler fall av sköldkörtelcancer efter Fukushima ifrågasätts

1:38 min

Tester som gjorts på barn i Fukushima visar på en förhöjd frekvens av misstänkt sköldkörtelcancer. Men resultaten ifrågasätts och flera forskare menar att de snarare är resultat av mätmetoderna än att fler barn verkligen drabbats av cancer.

Japanska myndigheter har efter påstötningar från en oroad allmänhet, bekostat mass-screeningen av barn i Fukushima län.

Mer än hälften av alla barn i länet, eller uppemot 210 000, har testats.  De inledande resultaten visar att man hittat cellförändringar hos 30-50 gånger fler barn än vad som anses vara normalt.

Men studien gör mer skada än nytta, menar flera forskare. De pekar på att de många fallen kan förklaras med att förhållandevis många barn har testats inom en viss grupp, vilket aldrig gjorts tidigare.

Dessutom diskuteras om de radioaktiva utsläppen från de skadade reaktorerna i Fukushima verkligen kan få effekt inom så kort tid som fem år.

I Tjernobyl, där utsläppen anses ha varit tio gånger högre, dröjde det betydligt längre än fem år innan en ökning av sköldkörtelcancerfallen kunde anses vara vetenskapligt säkerställd.

– Jämför man hela Fukushima län, alltså även de områden som inte drabbades av det radioaktiva nedfallet, ser man att skillnaderna inte är så jättestora, säger professor Manabu Fukumoto vid Tohoku-universitet. 

– Fallen av sköldkörtelcancer hos barn är tämligen spridda över hela länet. Det talar emot teorin, men vi ska också vara på det klara med att det bara gått fem år sedan olyckan. I Tjernobyl tog det 10-15 år innan cancerformen blev vanlig, fortsätter han.

Testresultaten kommer nu att utredas vidare och eventuellt kompletteras med nya undersökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista