En svart fjäril med turkosblå markeringar på vingarna suger nektar ur en blomma.
I den här fjärilens stora ögon finns inte mindre än 15 olika fotoreceptorer, mer än i något annat djur man studerat hitills. Foto: Kazuo Unno

Fjärilen som slår världsrekord i färgseende

Nu har förvånade forskare kunnat kora världens skickligaste färgseende insekt. Det är den australiensiska fjärilen Common bluebottle, en släkting till den svenska Makaonfjärilen.

Forskare har tidigare misstänkt att den här fjärilen ser färger bra. Den har nämligen ovanligt stora ögon och använder sina regnbågsskimrande vingar för att kommunicera. Men att den skulle ha 15 olika färgreceptorer i ögat har ingen kunnat gissa.

Fotoreceptorer är de speciella synceller vi har i ögat och som är mottagliga för ljus av olika våglängd.

Som jämförelse har vi människor bara tre olika färgreceptorer, så kallade tappar, i våra ögon. De är känsliga för rött, grönt respektive blått ljus. Insekten på andra plats har nio.

Man kan nästan inte låta bli att undra hur världen ser ut genom ögat hos en Common bluebottle.

Källa: Pei-Ju Chen et al, 2016. Extreme Spectral Richness in the Eye of the Common Bluebottle Butterfly,Graphium sarpedon. Frontiers in ecology and evolution. DOI: 10.3389/fevo.2016.00018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista