Arbetare instalerar underjordisk ismur runt kärnkraftverket i Fukushima
1 av 2
Arbetare installerar underjordisk ismur runt kärnkraftverket i Fukushima. Foto: Koji Sasahara/ TT

Härdsmältorna i Fukushima är fortfarande inte lokaliserade

1:45 min

Företaget Tepco som driver Fukushima har gjort många försök att få kontroll över härdsmältorna. Men de är fortfarande så radioaktiva att det inte går att säga exakt var de är.

Fukushima var en olycka som väntade på att hända. Det menar många kritiker och utomstående bedömare idag.

Även på kraftbolaget Tepco som driver Fukushima medger ansvariga att tillräcklig hänsyn inte togs till vad naturens krafter kan åstadkomma.

Därför var skyddsvallen mot havet byggd för att kunna stå emot en tsunami på drygt sex meter, medan den våg som i själva verket sköljde in den 11 mars 2011 var närmare 15 meter hög.  

Fem år senare befinner sig företaget i en situation där man har tre härdsmältor att hantera. Exakt placering är oklar eftersom mätutrustning inte klarar de extrema strålningsnivåerna inne i reaktorinneslutningarna.

Det bästa resultatet hittills har uppnåtts med en röntgenkamera i reaktor 1, men bilderna är svårtolkade. Det kan vara så att smältan redan tagit sig igenom den inre förslutningen.

Vetenskapsradion frågar Sada Kanno, vars officella titel hos Tepco är riskkommunikatör, hur mycket information man egentligen har kunnat bekräfta?

– Med hjälp av en robot har vi kunnat komma in så här långt, säger Sada Kanno och pekar skiss av den yttre inneslutningen.

– Men vi behöver ta oss ännu närmare för att verkligen skaffa oss en bild av vilka insatser som kan och bör göras på det här stadiet. Tyvärr är verkligheten den att vi inte har kunnat komma längre i nuläget. Jag hoppas att vi snart hittar en lösning på problemet", säger Kanno.

Storleken på själva smältorna uppskattas vara mellan tre och fem meter i diameter. Om de nu ens är runda, vilket ingen vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista