Tabletter och en tablettburk.
Foto: Jessica Gow/TT

Ett steg närmare läkemedel mot autism

Att kunna utveckla ett läkemedel mot autism är något som bara blivit mer verkligt, enligt en amerikansk studie som nu publiceras i Science.

Vad exakt som orsakar autism är fortfarande oklart, både miljö och gener verkar spela roll. Men även om man bara tittar på generna är det flera olika gener som står bakom de autistiska symptomen.

Ett vanligt symptom vid autism är mindre social förmåga, som verkar bero på att hjärncellerna i kretsar som ansvarar för sociala beteenden inte fungerar som de ska.

Forskare vid Stanford och Howard Hughes Medical Institute använde möss med genetiskt orsakad autism och lyckades normalisera hjärncellerna hos mössen med läkemedel. Förutom nervcellerna i hjärnan förändrades också mössens sociala beteende.

− Det här är att man visar på en väg, en mekanism, för läkemedlen att fungera. Vilket kan öppna dörren för läkemedel som redan finns men som inte kunnat användas på det här sättet tidigare, säger Lars Westberg, forskare vid Göteborgs universitet.

Men att gå från möss till människor kan ta tid. Tidigare försök har inte gett samma effekt på människor som man haft på möss.

Vad tror du om ett läkemedel vid autism?

− För länge sedan trodde man inte att det var möjligt, symptomen kom så tidigt att man trodde aldrig på idén att senare kunna behandla det. Nu har vi kunnat se att även om det är en genetisk mutation kan man återställa det.

− Om 10 år kommer vi veta mer. Då vet vi om det här är lovande eller om ingenting fungerar som man trodde, säger Lars Westberg.

Referens: Fei Yi et al. Autism-associated SHANK3 haploinsufficiency causes Ih channelopathy in human neurons. Science. DOI: 10.1126/science.aaf2669

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".