En lite mus i handen på forskare med blåa gummihandksar.
Mindre operationer kommer att krävas när tekniken att slå av och på hjärnfunktioner med en elektromagnet förfinas. Foto: Rama/Wikimedia CC BY-SA 2.0 fr

Magnet kan slå av och på nervceller

1:20 min

Neurologer från USA har för första gången lyckats producera ett protein som kan aktiveras av ett magnetiskt fält. På så sätt kan aktiviteten av enskilda nervceller i hjärnan styras på avstånd.

Forskarna modifierade ett protein som normalt finns hos människor för att signalera och reglera förändringar i kroppstemperatur. Därefter kombinerades det med ett annat protein som normalt lagrar järn i celler.

På så sätt lyckades man aktivera hjärnceller med ett magnetiskt fält från en vanlig elektromagnet. Detta för att kunna koppla olika händelser i hjärnan till olika beteende hos till exempel möss.

– Det här gör att man för första gången kan vi nu kontrollera hjärnaktivitet utan att operera in någonting i hjärnan. Det räcker i princip med att man utrycker det här proteinet och sedan kan vi aktivera hjärnceller på avstånd, säger Daniel Fürth, neuroforskare vid Karolinska institutet.

Det här är en utveckling inom den metod som kallas för optogenetik, och som går ut på att man stänger av och sätter på olika områden i hjärnan med hjälp av ljus.

Det här sker under mycket korta perioder så att man lättare kan etablera orsakssamband mellan olika delar och funktioner i hjärnan

På sikt kan den här nya tekniken, där man kan aktivera celler med en så kallad elektromagnet, innebära att man slipper operera in fiberoptik i hjärnan på försöksdjuren.

– Det är både en mindre experimentellt krävande metod och den blir också mer etiskt eftersom att man inte behöver operera in någonting. Allt sker med en injektion, säger Daniel Fürth.Referens: Michael A Wheeler et al. Genetically targeted magnetic Control of the nervous system. DOI: 10.1038/nn.4265

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista