Barnhand vid dator.
Efter en halvtimme om dagen i två månader såg man förbättrad kognition hos MS-patienterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Datorspel hjälpte MS-patienter

Ett speciellt framtaget datorspel med pussel och olika övningar kan vara bra för till exempel minnesförmågan vid multipel skleros (MS) visar en studie i tidskriften Radiology.

MS är en är en neurologisk sjukdom som drabbar det centrala nervsystemet och resulterar i skador på nervcellerna som i sin tur kan ge upphov till balanssvårigheter, problem att gå och känselbortfall.

Om hjärnans kopplingsstation talamus skadas kan patienten också uppleva kognitiva svårigheter.

Men när man lät MS-patienter träna sin hjärna en halvtimme om dagen i två månader genom att spela ett speciellt framtaget datorspel har amerikanska forskare kunnat se en förbättring. Spelet bestod bland annat av pussel och olika minnesövningar. 

Efter försöket kunde man med hjälp av magnetkamera se att aktiviteten i talamus ökat hos spelande MS-patienter jämfört med kontroller. De fick också bättre resultat på ett kognitivt test som bland annat handlade om att plussa ihop två siffror man just har hört.


Referens: Laura De Giglio et al, 2016. Radiology. Multiple Sclerosis: Changes in Thalamic Resting-State Functional Connectivity Induced by a Home-based Cognitive Rehabilitation Program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista