Bild på en nervcell där mössens minnen lagras
Bild på en nervcell där mössens minne återskapades. Foto: Dheeraj Roy/MIT.

Dementa möss får tillbaka minnen

1:08 min

Forskare har lyckats återskapa minnen hos möss med Alzheimers sjukdom, något som ger hopp om behandlingar för människor.

Det är oklart om minnesförlusten vid Alzheimers sjukdom beror på att hjärnan inte kan skriva in nya minnen eller snarare på att den inte kommer åt dem när de väl behövs.

Forskare vid MIT har återskapat minnen hos möss med tidig alzheimer och menar att problemet ligger vid återhämtningen av minnena.

− Det här är otroligt spännande och kommer från en av den medicinska forskningens absolut tungviktare som står som huvudförfattare till studien, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet. 

För att mössen skulle ha något att glömma placerades de i en låda där de fick en stöt i foten. Normala möss kommer ihåg obehaget och stelnar till när de hamnar i lådan igen, medan de sjuka mössen snabbt glömde och rörde sig i lådan utan rädsla för en ny stöt.

Eftersom tidigare erfarenheter, som en elstöt, lagras i hjärnans nervceller måste samma nervceller återaktiveras för att minnas. 

För att återaktivera dem manuellt utvecklade forskarna en metod där de punktmarkerade nervcellerna som registrerade elstöten.

Då kunde de genom avancerad optogenetik, som går ut på att man stänger av och sätter på olika områden i hjärnan med hjälp av ljus, återaktivera nervcellerna med minnet manuellt.

Mössen mindes plötsligt stöten de tidigare helt glömt, och blev som vanliga möss rädda för att få ännu en stöt i lådan. 

Referens: Dheeraj S. Roy et al. "Memory retrieval by activating engram cells in mouse models of early Alzheimer’s disease" DOI: 10.1038/nature17172


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista