Eva Frölander vid en sjö som hon och grannarna i Gammelgarn återskapat. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio.
Eva Frölander och andra på Gotland är vana vid vattenbrist. Men hon och hennes grannar i Gammelgarn har fått mer vatten i sina brunnar sedan de återskapade sjön och andra delar av ett sammanhängande våtmarksområde. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Historiskt låga grundvattennivåer i Sverige

1:20 min

Det är stor risk för vattenbrist till sommaren i de sydöstra delarna av landet.  Ovanligt lite nederbörd ligger bakom de lägsta grundvattennivåerna som hittills uppmätts för årstiden.

På Gotland införs bevattningsförbud redan den 1 april i år.

– I sydöstra Götaland, inklusive Öland och Gotland, är det rekordlåga nivåer nu sedan vi började mäta på 1960-talet. Just där är det faktiskt ganska extremt, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU, Sveriges geologiska undersökning. 

Nu krävs det mycket mer regn än vanligt den närmaste månaden för att rädda situationen, säger Bo Thunholm.

I år ser läget alltså värre ut än vanligt, men bland annat på Gotland är vattenbrist redan sedan tidigare ett bekant problem, särskilt på sommaren med både torka och turister.

Både boende och myndigheter har vidtagit radikala åtgärder för att säkra sitt vatten. Till exempel gäller bevattningsförbud under sommaren, i år med start redan första april. 
 
Vid Herrvik på östra Gotland ska en avsaltningsanläggning i juli börja ta in vatten ur Östersjön. Så kallad omvänd osmos ska rena fram sötvatten åt runt 3 000 boende. Därmed kan det vara slut för de dagliga vattentankbilar som kommit från Visby tidigare somrar. Ytterligare två ännu större sådana anläggningar planeras.

Men det går också att få tillbaka grundvatten genom att återskapa utdikade våtmarker. Så har Eva Frölander och hennes grannar i socknen Gammelgarn nu fått vatten till både vattentoaletter, dusch och tvättmaskin. De har också fått ökat djurliv på köpet.

– Nu finns det ju vatten här i våra brunnar, och även ute i området. Och fågellivet har ökat, säger Eva Frölander.

Och det blir aldrig torrt i brunnarna på sommaren?

– Nej.

Mer om grundvattensituationen i Vetenskapsradions miljöprogram Klotet idag klockan 14:03 i P1.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista