En bild från Kungsträdgården på U21-landslaget i fotboll när de firar sitt EM-guld från sommaren 2015.
U21-landslaget i fotboll som vann guld förra sommaren använde pseudovetenskaplig träningsmetod. Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia CC DelaLika 4.0

Pseudovetenskap inom fotbollen skickar fel signaler

1:59 min

En träningsmetod som går ut på att man genom en sorts mental knapptryckning ska kunna försätta kroppen i ett optimalt tillstånd som kallas för koherens, har använts på spelare i svenska U21-laget i fotboll. En träningsmetod som till stora delar baseras på pseudovetenskapliga metoder.

Det är det så kallade Heartmath Institute som ligger bakom det som kallas för HRV-träning.

De påstår bland annat att de i sin forskning sett hur människohjärtat kommunicerar med jordens magnetfält, och att det skulle gå att ändra sitt eget DNA med hjälp av tankekraft. Ren och skär pseudovetenskap, säger flera forskare Vetenskapsradion har talat med.

Att det finns gott om metoder som inte är seriösa går inte att göra något åt. Problemet ligger istället hos de som köper in metoderna, säger Magnus Lindwall, professor i idrottspsykologi vid Göteborgs universitet.

– Problemet är på beställarsidan och att det finns en bristande kompetens och kunnande i att kunna granska det här. Vi skulle behöva ett stort kunskapslyft. Personer på fackförbund, skolor och i detta fall landslaget använder de här metoderna utan att värdera hur mycket evidens det har, säger han.

Men Heartmaths svenska representant, Anders Nilsson, som tränat spelare i U21-laget i metoden, försvarar sig med att han bara använder de delar som han anser bygger på etablerad forskning.

– När vi är i Sverige så är det mycket viktigare med den vetenskapliga grunden och fakta. Allt som kan förknippas med flum har vi tagit bort, säger han.

De senaste åren har idrottspsykologi som bygger på evidensbaserad forskning sett ett stort uppsving. 

Inom exempelvis fotbollen arbetar flera klubbar med kognitiv beteendeterapi för att lära spelare hantera stress inför och under matcher. Att de här andra metoderna också används är därför problematiskt, anser Magnus Lindwall.

– Det sänder inte bra signaler ut till fältet över lag och det man jobbar med. Långsiktigt så är det definitivt ingenting man kan rekommendera, säger han.


Mer om granskningen av den här pseudovetenskapliga metoden går att höra i vårt program Vetandets Värld 12.10 i P1 eller när som helst i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista