Bakom Sandra Hjerling syns kontorslandskapet av larmoperatörer på SOS Alarm Göteborg.
Platschefen Sandra Hjerling skulle gärna ha fler sjuksköterskor bland personalen. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg.

Larmoperatörer utan vårdutbildning påverkar inte patiensäkerheten

1:41 min

Vid nödsamtal spelar det ingen roll för patientsäkerheten om den som svarar hos SOS alarm har vårdutbildning eller inte, visar ny forskning.

Forskarna analyserade 2000 samtal som rörde bröstsmärtor. De upptäckte att larmoperatörerna som inte var vårdutbildade oftare valde den högsta prioriteten på larmen, prio ett som betyder att närmast tillgängliga ambulans snabbt ska ta sig till platsen.

Men att de utan vårdutbildning tar det säkra före det osäkra kostar samhället mycket pengar vilket i sig kan drabba sjuka.

− Det kan finnas andra patienter som får ta konsekvenserna av att mer resurser än nödvändigt förbrukas på den här patiengruppen då, säger Araz Rawshani, forskare vid svenska registret för hjärt-lungräddning.

Att anställa vårdutbildade larmoperatörer eller inte är en svår fråga och handlar om att sätta rätt resurser på rätt plats. Rekrytering av sjuksköterskor är inte lätt när man tvingas konkurrera med sjukhusen säger platschefen på SOS Alarm Göteborg, Sandra Hjerling:

− Man rent ut sagt slåss om personalen. Vi vill väldigt gärna ha fler sjuksköterskor naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista