Svartvit flugsnappare med insekt i näbben.
Flugsnapparen fångar sitt byte i luften, och har extremt "snabb" syn. Foto: Steve Garvie CCSA-2.0

Fågeln med världsrekord i snabb syn

Den lilla svartvita flugsnapparen har den snabbaste synen man hittills mätt upp hos ett ryggradsdjur. Den kan uppdatera sitt synintryck 145 gånger – på en sekund.

Det här har forskare vid Uppsala universitet kunnat konstatera genom att träna vilda småfåglar att indikera när de ser en lampa blinka. 

Genom att låta lampan blinka snabbare och snabbare kunde forskarna se var gränsen går för uppdateringen av fågelns synintryck, det vill säga när fågeln inte längre kunde identifiera blinkningarna utan upplevde lampan som konstant lysande.

Hos den lilla svartvita flugsnapparen var gränsen nådd först vid smått otroliga 145 blinkningar per sekund, vilket betyder att de kan uppdatera sitt synintryck lika många gånger, var sekund.

Vi människor kan urskilja ungefär 60 blinkningar per sekund, alltså ungefär hälften så snabba blinkningar som flugsnapparen. Blir det mer än så upplever vi lampan som konstant lysande.

Anders Ödeen är forskare vid institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet, och en av författarna bakom studien.

– Man kan säga att det är ungefär som att se väldigt skarpt. Fast man ser skarpt inte i rummet, utan i tiden. Det som är coolt att tänka är att det fåglarna ser går nästan i slow motion, jämfört med oss, säger han.

Fågelns förmåga att uppdatera synintrycken ofta så att verkligheten nästan går i slow motion är mycket användbart för fågeln, eftersom den jagar i flykten säger forskarna.

Källa: Ultra-Rapid Vision in Birds. Jannika E. Boström et al, 2016. PlosOne. DOI: 10.1371/journal.pone.0151099

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista