jordgubbsplanta
1 av 2
Jordgubbars form kan avslöja om det finns tillräckligt med pollinatörer. Foto: Enoch Lau/Wikimedia CC BY SA-3.0
Bild på professorn Koos Biesmeijer när han talar på en konferens.
2 av 2
Koos Biesmejer är en av personerna bakom medborgarforskningen om hur bin pollinerar jordgubbar i Nederländerna. Foto: Therese Forsberg

Bin spåras genom jordgubbar

1:30 min

Invånarna i Leiden hjälper forskare att besvara frågor om bin som pollinerare. Det gör de genom att odla jordgubbar på balkongen.

I maj startas ett projekt i den nederländska staden Leidens små trädgårdar, balkonger och bakgårdar.

Koos Biesmejer, professor vid Naturalis Biodiversity center, kommer att undersöka om det finns tillräckligt många pollinatörer i staden. Att ta hjälp av medborgarna är en nödvändighet, menar han. 

– Det finns inte tillräckligt med forskare för att få svar på de viktiga frågorna. Det trevliga med bin och pollination är att alla kan medverka, säger han.

Det krävs mycket kunskap, tid och resurser att övervaka vilda bin. Genom att övervaka vad pollinatörerna gör och ta hjälp av stadsborna går det lättare att få svar på forskarnas frågor.

Jordgubbarnas form avslöjar om det finns tillräckligt med pollinatörer. Fina runda svällande jordgubbar betyder att tillräckligt med humlor och bin besökt blomman. Om det varit för få eller om blomman är självpollinerad blir jordgubbarna fula och oregelbundna.

De som deltar kommer skicka in bilder på jordgubbar och jordgubbarnas besökare. Många har redan visat intresse.

– Det är redan entusiastiska människor som köpt jordgubbsplantor. De kommer räkna, ta bilder och smaka jordgubbar för att se om det finns samband, säger Koos Biesmejer.

Om allt går som planerat utvidgas projektet 2017 och blir nationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista