En katt som smyger i gräset på jakt efter någonting.
Nu vet man vilken del i mushjärnan som utsöndrar stresshormoner till följd av lukten av ett rovdjur. Foto: Jennifer Barnard/Flickr CC 2.0

Nyupptäckta doftmekanismer i mushjärna

1:02 min

Neurologer har kommit ett steg närmare att kartlägga vilka mekanismer som ligger bakom den stress ett bytesdjur upplever när den känner doften av ett rovdjur. 

Forskare har hittat en specifikt område i det så kallade luktcortex, som styr hormonutsöndringen.

När en mus känner doften av ett rovdjur utlöses olika hormoner som har att göra med stress och rädsla som får musen att stelna till. 

Det är sedan tidigare känt hur neuroner i de tidiga stadierna av luktcentrat fungerar. Men hur dessa påverkar områden i hjärnan som sedan styr själva hormonutsöndringen vid stress och rädda har varit okänt.

Nu har neurologer från bland annat Harvard Medical School kommit ett steg närmare att kartlägga den här kopplingen och alltså hittat en specifik area i det så kallade luktcortex, som styr hormonutsöndringen.

De använde sig av en avancerad metod. I korthet går den ut på att man injicerar ett ofarligt virus, som i sin tur är kodat för att kunna slå av och på en grupp neuroner, när en sorts medicin injiceras.

En intressant upptäckt är att även om neuronerna stängdes av, frös fortfarande mössen när de fick lukta på rovdjurkiss.

Ett tydligt tecken på att många delar av hjärnan är involverade och att det finns mycket kvar att göra på området.

– Det här är en elegant studie som tydligt identifierar en liten del av doftcortex som har en stor betydelse. Det har väl direkt ingen klinisk betydelse men att kunna belysa mekanismerna som ligger bakom rädsla och stress är ju naturligtvis viktigt, säger Markus Stensmyr, universitetslektor i funktionell zoologi vid Lunds universitet.


Referens: Kunio Kondoh et al. A specific area of olfactory cortex involved in stress hormone responses to predator odours. DOI: 10.1038/nature17156

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista