En rottweiler-hund får godis hos veterinären
1 av 3
Många veterinärer undviker att ge hund- och kattpatienter godis, som en säkerhetsåtgärd om djuret sedan skulle behövas sövas eller ges lugnande. Foto: Katarina Sundberg/SR
Etolog Karolina Westlund
2 av 3
Etologen Karolina Westlund, som vill minska stressen hos djur under veterinärbesök, ifrågasätter veterinärers ovilja att ge djuret godis inför operation. Foto: Privat
Veterinär Odd höglund
3 av 3
Veterinär Odd Höglund vill inte ge en hund som ska opereras godis för att minska dess stress. Det kan vara farligt, säger han. Foto: SR/Katarina Sundberg

Godisstopp före hundoperation ifrågasätts

1:51 min

Hundar och katter som ska till veterinären för att sövas eller få lugnande ska ha fastat i minst åtta timmar, säger rekommendationerna. Men nu ifrågasätts rutinen.

Om djur fastar före en operation anses det minska risken för så kallad aspirations pneumoni, det vill säga att hunden blir illamående, kräks och andas ner maginnehåll i lungorna. En sådan situation kan vara mycket farlig.

Men enligt en litteraturstudie gjord av etolog Karolina Westlund, saknar den här rutinen vetenskapliga bevis.

– Det finns inget tydligt samband mellan att ha ätit nyligen, och risken för kräkning vid sövning, säger hon.

Många hundar, uppemot 80 procent, visar tecken på stress hos veterinären, enligt Karolina Westlund. 

Men stressen går att motverka. Ett välkänt och effektivt sätt att minska stress hos djur är så kallad motbetingning. Det innebär att man lär in en ny association hos djuret. Det läskiga veterinärbesöket kan kopplas ihop med något trevligt, som exempelvis godis.

Men att mata en stressad hund- eller kattpatient med godis står i rak motsats till rekommendationen om fasta.

Men Karolina Westlund, som har dammsugit litteraturen på vetenskapliga bevis för rekommendationen om fasta, hittar inga sådana bevis. Tvärtom ser hon i stort sett bara fördelar med att mata djuret.

– Man har tänkt att om man fastar djuret minskar man risken för att djuret kräks. Men det visade sig att det i själva verket skulle kunna vara tvärt om, åtminstone vid längre fasta utan vätska. Att risken för kräkning ökar eftersom maginnehållet blir surare.

Odd Höglund, veterinär vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala tror inte, trots avsaknaden av bevis, att den här studien kommer göra att veterinärer börjar ge godis eller mat för att lugna stressade operationspatienter.

– Bara för att det saknas bevis för att det är en risk att ge den där godisbiten betyder ju inte att det är riskfritt, säger han.

Källa: To feed or not to feed: Counterconditioning in the veterinary clinic, Karolina Westlund. 2015. Journal of Veterinary Behavior. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jveb.2015.05.008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista