En man sitter med sänkt huvud och ansiktet i sina händer.
Magnetbehandling kan bli en ny terapi mot depression, om testen faller väl ut. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Magnetbehandling mot depression

1:19 min

Magnetstimulering av hjärnan prövas nu som ny metod mot depression av forskare vid Karolinska universitetssjukhuset. Om testerna går väl kan metoden godkännas för allmänt bruk i den psykiatriska vården.

– I de allra flesta fall sitter eller halvsitter den vakna patienten i en stol och får på huvudet antingen en åttaformad spole eller en hjälm där det sitter en spole, säger Mats Adler som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Till skillnad från elbehandling som använts i många år vid svår depression behöver inte patienten sövas. Hela proceduren blir mindre dramatisk, menar Mats Adler.

– Sedan sitter patienten så i 15-40 minuter medan man får behandlingen och är helt vaken hela tiden, fortsätter han.


Det är magnetpulser som skickas in mot nervcellerna i hjärnan. Forskarna vet att cellernas aktivitet påverkas, och nu görs flera studier för att se om metoden verkligen har effekt vid depression.

– Att de påverkas av magnetfältet är helt klart. Det som man nu tycker sig kunna se är att det påverkar stämningsläge och andra depressiva symptom.

Men magnetpulser mot hjärnan kan inte förväntas omvandla hela depressionsvården, som ju mestadels består i behandling med psykofarmaka.

– Det kan bli ett alternativ vid lite mer långdragna eller måttliga depressioner där antidepressiva inte alltid har effekt, säger Mats Adler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista