Vetenskapsradion Klotet. Forskaren Klaus Lackner på Arizona state university visar upp en panel med ett material som kan binda koldioxid från atmosfären.  P1 Sveriges Radio.
Forskaren Klaus Lackner på Arizona state university visar upp en panel med ett material som kan binda koldioxid från atmosfären. Foto: Caroline Widenheim.

Plastmatta fångar in koldioxid från atmosfären

1:43 min

Att fånga in koldioxid har länge varit ett omdiskuterat alternativ för att bromsa klimatförändringarna. Men nu tycks en metod finnas som både fångar koldioxid och göder en algodling.

Plaststremsor som suger åt sig koldioxid, monterad på stora paneler. Så ska Arizonaforskaren Klaus Lackner och kollegan Allen Wrights prototyp se ut när den står klar om ett år. Den insamlade koldioxiden ska göda en algodling som ligger intill.

Många forskare håller med om att vi måste absorbera koldioxid från atmosfären för att bromsa uppvärmningen av jorden. Men det råder delade meningar om hur.

En relativt etablerad lösning är att rena utsläpp direkt från exempelvis kolkraftverk.

Men enligt Klaus Lackner är det för ineffektivt och dyrt att utrusta alla gamla kraftverk.

Dessutom missar man utsläppen från flyg, båtar och lantbruk, vilket hans apparater skulle fånga upp.

Lackners apparat med plastremsor kan samla in ett ton koldioxid per dygn. Men det skulle kräva miljontals enheter.

Planen är att de ska kunna masstillverkas och användas av både små och stora aktörer. Då kan man få ner kostnaden till 30 dollar per ton insamlad koldioxid, hävdar Lackner.

En del kan finansieras genom att använda koldioxiden i industrin, exempelvis till att göda algodlingar. Men mycket av koldioxiden måste lagras under marken för att få atmosfären i balans. Det är även en dyr process.

Enligt Klaus Lackner måste världens regeringar behandla koldioxid som sopor. Den som släpper ut koldioxid, borde också betala för att den fångas in igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista