Thabo Mbeki 2003 under FN-möte om aids
1 av 2
Thabo Mbeki 2003 under FN-möte om aids Foto: TT/AP Photo/Anja Niedringhaus
Nathan Geffen deltog i TACs kampanj för hiv-medicin i Sydafrika
2 av 2
Nathan Geffen deltog i TACs kampanj för hiv-medicin i Sydafrika Foto: Community Media Trust (Muizenberg, South Africa)

Mbeki ångrar inte aidssjukas död

6:06 min

Härom veckan gick Sydafrikas förre president Thabo Mbeki ut i ett öppet brev på webben och försvarade sin inställning i början av 2000-talet att hiv-viruset inte orsakar aids. Thabo Mbekis nygamla kvacksalvarpåståenden som kostade mer än 300 000 sydafrikaner livet har rivit upp gamla sår, rapporterar Sveriges Radios globala hälsokorrespondent.

– Hiv-viruset kan inte ligga bakom ett syndrom som aids, det orsakas i stället främst av fattigdom och undernäring, sa Sydafrikas president Thabo Mbeki år 2000.

Han lyssnade till ett fåtal aids-förnekande forskare som redan då var i extrem minoritet. Det fanns inget vetenskapligt tvivel alls vid det laget att den snabba spridningen av hiv-viruset via oskyddat sex bland Sydafrikaner var en hälsokatastrof som kunde stoppas.

Ett läkemedelsbolag lovade att skänka hiv-medicin till alla smittade gravida i landet för att skydda deras ofödda barn, men Mbeki ville bara tillåta det i mycket blygsam försökskala.

Namibia och Botswana däremot lyssnade på forskarvärlden och Världshälsoorganisationens uppmaning, och kom snabbt upp i mer än 70 procent täckning. Den sydafrikanska regeringen propagerade för att folk skulle skydda sig genom att äta citron, vitlök, rödbeta och olivolja istället.

Minst 330 000 sydafrikaner dog och ytterligare 200 000 personer smittades på grund av presidentens kvacksalveri, enligt två studier av amerikanska och sydafrikanska forskare.

Häromveckan gick Thabo Mbeki alltså ut i ett öppet brev och försvarade sina gamla åsikter. Någon ånger visade han inte och det har väckt starka reaktioner i sydafrikansk media. Aktivisten Tshepo Ngoato som bara var 11 år när han förlorade sin mamma på grund av Mbekis aids-förnekelse och som själv smittades i onödan liksom minst 35 000 andra spädbarn sa så här i TV-kanalen eNCA:

– Mbeki försöker vrida tillbaka klockan och skada oss som kämpar mot HIV. Glöm inte att hälften av alla hiv-positiva sydafrikaner, mer än 3 miljoner smittade inte vet om det och inte vågar testa sig på grund av att sjukdomen fortfarande är så skamfull för många, sa Tshepo Ngoato.

Vid millenieskiftet år 2000 samlades tusentals HIV-forskare i den Sydafrikanska staden Durban och skrev en deklaration att aids orsakas av hiv-virus och att bromsmediciner hjälper, men Mbekis talesperson sa att man tänkte slänga deklarationen i papperskorgen.

I stället stödde regeringen bland annat den tyske läkaren Matthias Rath som reste runt i landet och påstod att hans företags multivitamintabletter botade AIDS. Rath gjorde dessutom olagliga läkemedelsstudier på patienter. Men det fanns motkrafter.

Nathan Geffen var en av ledarna inom den sydafrikanska HIV-aktivistgruppen TAC Treatment Action Campaign. Organisationen gjorde ett stort antal civilolydnadsaktioner och demonstrationer, där man ibland blev misshandlade av polis och häktades. TAC spred också fakta om hiv till befolkningen och hur man skyddar sig. Dessutom stämde TAC regeringen och doktor Matthias Rath flera gånger och vann.

Författningsdomstolen tvingade till slut Thabo Mbeki att öppna upp för hiv-läkemedel i Sydafrika år 2002, fast presidenten höll emot och såg till att spridningen gick långsamt ända tills han avgick 2008. Landsfadern Nelson Mandela däremot tog tidigt ställning för hiv-forskarna, men baktalades då av Mbeki.

Efter det var det få inom ANC-partiet som vågade säga emot Thabo Mbeki. I KwaZulu-Natal-provinsen var medelåldern 49 år 2002. Men när gratis hiv-medicin blev allmänt tillgänglig i vården mot slutet av 2000-talet steg snabbt medelåldern till drygt 60 år. Så vad var det då som fick Thabo Mbeki att strunta i vad tusentals hiv-forskare sa och i stället lyssna till några enstaka kvacksalvare?

Den troligaste förklaringen, enligt Nathan Geffen som numera är grävande journalist och skrivit boken "Debunking Delusions", är att Mbeki såg en konspiration från rika vita länder som byggde på den rasistiska myten om den sexuellt lösaktiga svarta afrikanen och att läkemedelsbolagen dessutom ville tjäna pengar på Sydafrikas fattigdomsproblem.

För Nathan Geffen är Thabo Mbekis tro på pseudovetenskap, inte märkligare än att den gamle amerikanske president Ronald Reagan trodde på astrologi. Viktigast är att den sydafrikanska demokratin till slut lyckades stoppa effekten av presidentens vanföreställningar om aids anser Geffen.

Numer äter miljontals sydafrikaner dagligen hiv-medicin, som gör att de inte smittar andra och kan leva ett normallångt liv. Thabo Mbekis öppna brev har upprört många sydafrikaner, men som politisk rörelse är aids-förnekelsen död, anser Nathan Geffen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista