Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: Lorenzo Galassi

Paolo Macchiarini avskedas från KI

Idag fattade personalansvarsnämnden vid Karolinska institutet formellt beslutet att avskeda Paolo Macchiarini, som inte accepterar beslutet.

Macchiarini kommer omgående att få besked om att anställning upphör, skriver KI i ett pressmeddelande. 

Paolo Macchiarini säger i en kommentar till Vetenskapsradion att han inte accepterar beslutet.

– Jag accepterar inte någon av anklagelserna från Personalansvarsnämnden. Jag har varit i kontakt med advokat och kommer att vidta omedelbara åtgärder för att återupprätta mitt rykte, skriver Macchiarini i ett mejl.

Som skäl anger KI att Paolo Macchiarinis verksamhet i Krasnodar är oförenlig med KI:s värdegrunder och har skadat anseendet. Han har inte heller fullständigt redovisat sina bisysslor och dessutom lämnat oriktiga uppgifter i sitt cv.

KI säger också att Paolo Macchiarini har visat oaktsamhet i sin forskning enligt KI:s utredning 2015.

– Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson i ett pressmeddelande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".