hjärna i magnet
Risker finns med höga dopaminhalter i hjärnan. Foto: Jens Mars/Wikimedia/Public Domain

200 hjärnceller kan avgöra riskbenägenhet

Neurologer har i detalj lyckats se vilka nervceller som verkar ligga dopmaninhalter - något som kan få betydelse för förståelse av riskbeteenden.

Det är sedan tidigare känt att signalsubstansen dopamin gör att man blir mer riskbenägen efter att först ha utfört en mindre riskabel handling.

Forskarna kunde med hjälp av en metod som kallas för optogenetik se att det var så lite som tvåhundra hjärnceller inblandade när den här processen testades på gnagare.

När cellerna aktiverades hos råttor blev de mer benägna att utföra riskfyllda handlingar efter att de hade klarat av en mindre riskfylld handling. Det berodde på att råttorna blev belönade genom signalsubstansen dopamin.

Forskningen kan på sikt få betydelse för att utveckla nya mediciner mot exempelvis Parkinsons sjukdom, eftersom högre dopaminhalter ökar risken att medicinen medför större risktagande hos vissa individer.

Det är fortfarande oklart varför dessa riskfyllda beteenden bara infinner sig hos vissa individer, och inte andra.

Resultaten presenteras av forskare från Stanforduniversitetet i Kalifornien i tidsskriften Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista