gril med biff och grönsaker
Kommer dagens biff att ersättas en genredigerad? Framtiden får utvisa. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bjuder framtiden på en genredigerad jättebiff till grillfesten?

1:32 min

Med CRISPR- tekniken är det möjligt att redigera i djurens arvsmassa utan att flytta på gener. Möjligheten finns att skapa jättemuskulösa hundar, men också traditionella köttdjur som grisar, får och kor.

I flera decennier har det varit möjligt att genmodifiera djur genom att flytta gener från en art till en annan. Men med ny teknik är det möjligt för forskare att gå in och redigera i djurens arvsmassa utan att flytta på gener.

– Det är först förra året som man såg att man gör det på till exempel grisar, säger Marie Nyman som följer utvecklingen på genetiknämnden.

Varför det?

– Till exempel för att göra dem motståndskraftiga mot vissa allvarliga virussjukdomar.

Och den här motståndskraften mot virus har grisarna fått genom att forskare med hjälp av den nya CRISPR-tekniken gått in och redigerat i grisarnas gener. Genförändringen görs alltså med grisens egna gener till skillnad från tidigare tekniker då gener flyttades från en art till en annan för att djuren skulle få önskvärda egenskaper.

Genredigering används också bland annat i försök för att grisar ska kunna fungera som organdonatorer till människor.

I andra experiment har djur fått abnormt stora muskler genom att en gen som styr muskelbyggnad har slagits ut.

Det handlar om alltifrån jättemuskulösa hundar, men också traditionella köttdjur som grisar, får och kor.

Kan det då snart bli möjligt och lägga en jättelik genredigerad biff på grillen?

– Jag tror inte att det blir snart. Det finns indikationer att USA anser att den här tekniken inte leder till en genmodifierad organism, och att den därför inte kommer att behöva regleras i lagstiftningen. Så kanske kommer det i USA, men det dröjer nog några år till säger Marie Nyman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista