En bild på en liten grupp med ungdomar på en konsert.
Runt sju personer verkar vara det gyllene antalet när vi umgås i en större grupp av individer. Foto: Chris Dutton/Wikimedia CC-BY-SA 3.0

Vi trivs i grupper om sju – och med personer som är lika attraktiva

1:47 min

Psykologer har utvecklat en ny metod för att undersöka mänskligt beteende i grupper på ett sätt som är mer detaljerat än vad man tidigare har kunnat göra.

Forskarna bjöd in grupper om ungefär 50 personer till en stor mötesplats i Nya Zeeland. De använde sig sedan av en sorts bildanalysteknologi som bland annat innebar att man filmade individer. 

På så sätt kunde man spåra hur personerna interagerade med varandra och fick alltså en sorts experimentell kontroll.

Man fann till exempel att folk tenderade att samlas i grupper om sju personer och att individer som kan sägas likna varandra i attraktivitet grupperar sig. Dessa individer hamnade dessutom mer centralt i grupperna - något som man också har sett hos till exempel schimpanser.

– Det är väldigt tydligt och upprepningsbart. Om man till exempel har en hypoptes om hur till exempel ålder skulle påverka gruppstruktur, skulle man lätt kunna testa det i den här typen av experiment, säger Björn Lindström är forskare i kognitiv neurovetenskap vid universitetet i Zürich och Karolinska institutet.

Tidigare försök att studera hur människor rör sig i grupp har ofta utgått från hur människor rör sig i olika typer av studentboenden. 

Men det här nya sättet liknar mer det sätt som man också använder när man till exempel studerar råttor i grupp samtidigt som man ändå ger personer möjlighet att röra sig fritt.

Att ta reda på varför vissa människor söker sig till andra människor eller hur stora grupper blir när vi samtalar eller löser problem tillsammans, är väldigt intressant, menar Björn Lindström.

– Det är väldigt fundamentalt att försöka förstå mänsklig interaktion på den här grundläggande nivån. Ett exempel är vilken gruppstorlek som är mest effektiv för lösa problem på olika typer av arbetsplatser. Svaren på den här typen av psykologiska frågor är avgörande för att förstå det, säger han.

Referens: Jamin Halberstadt et al. Incipient social groups: An analysis via in-vivo behavioral tracking.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista