Man provar virtual reality glösögon under klimatmötet i Paris
Under klimatmötet i Paris anordnades ett hackathon där man kunde prova virtual reality glasögon och kliva rakt ut i rymden, nu planerar forskare att använda tekniken för att få människor medvetna om vad klimatförändringarna innebär. Foto: Erik Pihl/Future Earths sverigesekretariat

Är du tillräckligt hållbar lille vän? Inte? Med den nya empatimaskinen kan du komma på andra tankar

"Upplevelsen är mycket, mycket kraftfull"
0:16 min

Forskare på Stockholm Resilience Center och forskningsprogrammet Future Earth vill testa om ny tredimensionell filmteknik, så kallad virtuell verklighet, kan öka människors engagemang för miljö- och klimatfrågor.

Tekniken går ut på att man tittar på en digitalt skapad värld genom speciella glasögon som ger en upplevelse av att man själv befinner sig fysiskt i den verklighet man betraktar.

Detta skulle enligt forskarna kunna ge åskådarna en realistisk känsla av hur det är att leva i till exempel Pekings smog eller i ett torkdrabbat land  - och hur det känns att se Arktis isar smälta framför ögonen.

Att kliva in i en sådan här virtuell värld är en kraftfull upplevelse som kan förändra människors världsuppfattning, tror Owen Gaffney som jobbar med vetenskapskommunikation på Stockholm Resilience Center.

Hör mer om hur den här så kallade empatimaskinen kan lura hjärnan i vårt miljöprogram Klotet idag (30 mars) 14.03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".