Renar på fjället
1 av 2
Här på fjället utgör renarna ingen trafikfara. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/ Sveriges Radio.
Renar vid väg.
2 av 2
Renar vid vägen utgör på sina platser en stor trafikfara. Foto: Lars-Ola Marakatt

Ny teknik ska förhindra krock med ren

Ett nytt projekt ska testa ett modernt renvarningssystem, för att förebygga olyckor i trafiken. Renskötare menar att det är på tiden att ny teknik tas fram.

Idag använder renskötare svarta sopsäckar och skyltar för att varna om renar nära vägen. Men ett nytt system, som nästa vinter är klar för test, ska varna bilister om att det finns renar vid vägen med hjälp av sändarhalsband och blinkande plogpinnar.

Renskötaren Niklas Jannok, Baste sameby, i Gällivare kommun, är positiv till att man börjar ta fram ny teknik för att skydda både djur och människor.  

- Det hade varit bra, så uppmärksammas bilister att det är renar vid vägen. Just nu använder vi svarta säckar och skyltar för att varna om renar. Men det är svårt när småflockar är vid vägarna, man kan inte sätta upp skyltar överallt. 

Renvarningsprojektet är ett samarbete mellan Sverige och Norge med Umeå universitet, SSR och Norsk institutt for bioökonomi och är en del i det större projektet Animal Sense. I ett förprojekt togs systemprototypen fram med EU-medel från det gränsöverskridande programmet Botnia-Atlantica, där såg man att tekniken skulle vara lämplig att använda för att varna om renar.

Tekniken bygger på att renarna är utrustade med radiosändare. Längs väg eller järnväg finns varningsstolpar som uppfattar den här signalen och när renen är tillräckligt nära så utlöses en varning, stolparna börjar blinka.  

Projektet är i sin början, där man nu med hjälp av renskötare i Malå sameby på svensk sida och Ildgruben och Saltfjellets reinbetesdistrikt på norsk sida sak utreda om tekniken behöver ändras, till exempel med en tagg i örat istället för halsband. Och att använda befintliga plogkäppar eller någon annan lösning för sändarmottagaren vid vägen.

- Det vi nu ska titta på i fortsättningen är användarnas synpunkter, dom renskötande och fråga hur ett sånt här system ska se ut för att vara användbart ute i verkligheten. Sen är det också andra intressen vi måste förankra med, Trafikverket, säger Jan-Åke Olofsson, delprojektledare Animal Sense.

Man ska jobba med att ta fram en så flexibelt och enkelt system som möjligt. När mindre tester har genomförts ska ett stort test göras om två år, med runt tusen renar på båda sidor om gränsen. 

Även svenska Trafikverket och Statens vegvesen i Norge är del i projektet och man ser positivt på nya lösningar. Förhoppningen är att systemet kan användas av fler samebyar. 

- Det här projektet är ju intressant för Trafikverket på grund av att det är tänkt att bygga ett väldigt kostnadseffektivt renvarningssystem som baseras på radioteknik. Vi ser stor potential och användningsmöjligheter i detta, säger Elena Segersdotter, åtgärdsplanerare Trafikverket region nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista