Johan Sundström tittar på ett hjärta
Johan Sundström, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet, försöker dra igång en världsunik befolkningsstudie. Foto: Niklas Zachrisson/SR

Big data ska rädda liv i unikt svenskt projekt

"Vi har fantastiska register"
1:38 min

Ett nytt svenskt forskningsprojekt vill fram en digital plattform för att samla alla befolkningsstudier kring människors hälsa under en viss tid. Så kan exempelvis ovanliga sjukdomar upptäckas och förebyggas.

Våra svenska personnummer och omfattande befolkningsregister gör det möjligt att lägga samman alla befolkningsstudier, så kallade kohorter, som gjorts i Sverige. Med hjälp av ett nytt digitalt verktyg kan ännu mer omfattande undersökningar göras. 

– Sverige är ett alldeles unikt land för kohortforskning. Vi har fantastiska register, fantastiska kohorter och vi har möjligheter att ta ledningen inom epidemiologin genom att samanalysera våra kohortstudier, säger Johan Sundström som är professor i epidemiologi vid Uppsala universitet och nationell samordnare för projektet.

– Vi har samlat in utfallen, alltså sjukdomsfallen med hjälp av samma offentliga register i hela landet, och det är helt världsunikt, fortsätter han. 

Förhoppningen är att projektet "cohorts.se" ska komma igång om ett år ungefär. Just nu undersöks vilka register och forskningsstudier som kan bli delaktiga i projektet.

I ett pilotförsök har ett tjugotal befolkningsstudier redan analyserats samtidigt för att undersöka orsakerna bakom en hjärnblödning, subarachnoidal-blödning, som är alltför ovanlig för att upptäcka i de enskilda studierna.

Men när data från alla studierna analyserades upptäcktes 3000 fall av hjärnblödningen, vilket innebär större chanser att lista ut orsakerna bakom sjukdomen.

– Då får vi plötsligt den statistiska kraften att undersöka vilka är riskfaktorerna för en blödning. Nästa fråga bli om det finns några sätt att förebygga sjukdomen.

Hör mer om forskaren Johan Sundström i Forskarliv på söndag 08.50 i P1.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".