Margriet Schouten och Sandra Hagström har deltagit i Tepåseförsöket vid Tärnsjö skola.
Margriet Schouten och Sandra Hagström har deltagit i Tepåseförsöket vid Tärnsjö skola. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Deras tepåsar hjälper forskarna att förstå klimatet

1:29 min

Nu har det kommit resultat från det stora experimentet med tepåsar som många skolbarn i hela Sverige har hjälpt forskare med.

En liten bit utanför skolgården vid Tärnsjö skola i Uppland visar sjätteklassaren Margriet Shouten hur det gick till att gräva ner tepåsar i marken med hjälp av en sked.

– Det är bara att gräva runt lite tills man får ett hål som är ungefär fem centimeter, berättar hon.

Det handlar om att ta fram en metod som kan användas över hela världen för att studera nedbrytning av växtmaterial, som är viktigt att ta reda på för att förstå hur nedbrytningen samspelar med klimatet.

– Det var som vi trodde att lite av teet hade brutits ner, fast allt hade inte hunnit brytas ner, säger Sandra Hagström.

Hon går i samma klass som Margriet Schouten och minns hur det såg ut när de grävde upp tepåsarna igen.

Det är alltså helt vanliga tepåsar som klassen har grävt ner i marken och sedan grävt upp igen några månader senare och vägt innehållet, för att se hur mycket som hunnit brytas ner.

Det är ekologen Judith Sarneel vid Umeå universitet som har satt igång det här försöket som genomfördes förra året med 250 skolklasser i Sverige.

Nu har det kommit resultat.

– Som förväntat såg vi att nedbrytningen var snabbast i södra Sverige, och det var kul att se, säger Judith Sarneel.

Forskarna vill studera hur nedbrytningsprocesserna i jorden påverkas av klimatet. Det kan också vara intressant eftersom nedbrytningen i sig kan påverka klimatet när det bildas växthusgaser.

Genom att utöka projektet med tepåsar hoppas Judith Sarneel nu få fram en standardmetod för att studera nedbrytning över hela världen.

– I år har vi även hundra klasser i Nederländerna, Storbritannien, Belgien och kanske även Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista