bild på moské och utgrävning
Arkeologer gräver nu ut Tysklands första moské.

Här tränades jihadister – nu blir lägret flyktingboende

"En historisk ironi"
1:44 min

Under första världskriget försökte Tyskland i stor skala omvända muslimska krigsfångar till jihad i ett fångläger i Berlin. På samma plats byggs nu ett av landets största flyktingboenden.

På platsen i Berlin där det gamla fånglägret fanns byggs nu ett av landets största flyktingboende. I samband med bygget är arkeologer nu i färd med att dokumentera spåren efter Tysklands allra första moské, som byggdes för krigsfångarna för 100 år sedan.

Arkeologen Thomas Kersting, chef för delstaten Brandenburgs myndighet för fornminnesvård, visar på en oansenlig grop i marken. I botten på den ligger trasiga tegelstenar, glasskärvor och rostiga bultar.

Det är allt som är kvar av den moské i trä med en 30 meter hög minaret, och en grönskimrande glasklädd kupol.

Moskén var en del i en omfattande propagandakampanj med målet att övertyga tusentals muslimska krigsfångar att gå ut i jihad mot kolonialherrarna i deras hemländer. Det gavs även ut en lägertidning på flera språk - med namnet El Jihad. I den spreds bilden av Tyskland som muslimernas vän.

Krigsfångarna kom från länder som Marocko, Algeriet, Afghanistan och Indien, hade tillfångatagits på Västfronten där de stridit för Frankrike och Storbritannien.

Men det tyska jihadistlägret blev aldrig någon framgång. 1930 revs moskén. Arkeologer gräver nu ut resterna eftersom Tysklands största centrum för flyktingmottagning håller på att byggas här.

En historisk ironi, säger Thomas Kersting.

– Här, där jihad utropades för att få muslimerna att kämpa på tyska kejsarens sida, kommer nu de som flytt undan dagens jihadister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".