Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖGONEXPERIMENTEN

Hornhinnor avsedda för grisar opererades in på människor

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 06.00
"Lite som rysk roulett"
(1:32 min)
Öga
1 av 2
Trots att de konstgjorda hornhinnorna inte var färdigtestade på djur, opererades de in på svårt synskadade människor. Foto: Niklas Zachrisson/SR
utredning
2 av 2
En extern granskning resulterade i kritik mot professorn för bristfälliga djurstudier. Foto: Niklas Zachrisson/SR

Konstgjorda hornhinnor som var avsedda för djurförsök har opererats in direkt i människor. En professor som under flera år varit ett affischnamn för Linköpings universitet anklagas nu för oetisk forskning, så kallad oredlighet.

Den internationella toppforskaren, som tagit fram modellen för de konstgjorda hornhinnorna, står som en av författarna till den vetenskapliga studien. 

Hon säger själv att hon inte kände till när experimenten i Ukraina genomfördes, och att hon blev chockad när hon i efterhand fick höra talas om dem.

– Min första reaktion var chock eftersom jag förväntade mig att de skulle testas i grisar, säger forskaren.

Hon hävdar att en ukrainsk kirurg som utbildats i Linköping, fått med sig hornhinnorna hem för att göra fortsatta försök på grisar. Men väl på plats i Odessa opererade han i stället in dem på människor med svårt skadade ögon.

De aktuella hornhinnor som opererats in i människor är inte exakt likadana som de som tidigare har testats på försöksdjur. Det handlar om olika mängder material som användes vid de olika försöken, vilket bland annat leder till olika hållbarhet, visar Vetenskapsradions granskning.

Även externa granskare som Linköpings universitet utsett kritiserar professorn för de bristfälliga djurstudierna.

Eftersom hornhinnorna inte var färdigtestade innebar det ökade risker för försökspersonerna, menar medicinetikern Erik Malmqvist vid Linköpings universitet.

– Har man inte tillräcklig kunskap för att veta att riskerna är acceptabla, är det lite som rysk roulett att testa det här på människor, säger Erik Malmqvist.

Varken kirurgen eller chefen för det välrenommerade Filatov-institutet i Ukraina, där operationerna skedde, vill ställa upp på intervju för Vetenskapsradion.

Den anklagade professorn vid Linköpings universitet säger sig vara helt oförstående till kritiken, och har överklagat universitets beslut att fälla henne för oredlighet.

Hon har själv valt att framträda med sin egen röst i ljudklippet.

Lyssna på första delen av tre program där vi granskar hela historien med de tveksamma experimenten med konstgjorda hornhinnor. Vetandets värld 12.10 i P1 idag, på onsdag och på fredag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".