Ditt nyfödda barn härmar inte dina grimaser

Tidigare forskning har hävdat att nyfödda barn kan härma sina föräldrar. Men det här verkar vara ett klassiskt exempel på övertolkning av barnens minspel.

Kan nyfödda barn imitera grimaser som deras föräldrar gör under de första månaderna i livet? Tidigare forskning har velat hävda det, men det verkar som att det kanske bara är en myt.

Problemet är helt enkelt att man i tidigare försök inte har var varit tillräckligt öppna för om det är imitation över huvud taget. Det menar forskare i en ny studie i tidsskriften Current Biology.

I studien framgår däremot att det snarare verkar vara slumpen som avgör barnens minspel.

I tidigare undersökningar har forskare snarare utgått från att små barn kan imitera, och därför bara letat efter vilken typ av imitation det handlar om.

Att barn inte imiterar i så här tidig ålder utan kanske snarare först vid sex månaders ålder, verkar alltså vara den bästa förklaringen till ett annars väldigt svårförstått fenomen.

Även om barnen inte kan imitera är det bra med social interaktion med små barn.

– Fortsätt gärna att sträcka ut tungan till era barn för de tycker att det är kul, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.

Tim Leffler
tim.leffler@sverigesradio.se

Referens: Janine Oostenbroek et al. Comprehensive Longitudinal Study Challenges the Existence of Neonatal Imitation in Humans. Current Biology, 2016. DOI: 10.1016/j.cub.2016.03.047

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista