En bild på den australiensiska lavan med luftbubblorna som idag ser ut som vita prickar.
Idag ser luftbubblorna på den australiensiska lavan ut som vita prickar. Foto: Sanjoy Som/University of Washington

2,7 miljarder år gammal luft skvallrar om viktiga växthusgaser

Metan höll jorden tillräckligt varm för möjligheter till liv
0:43 min

Lufttrycket på jorden för 2,7 miljarder år sedan var inte mer än hälften av vad det är idag. Det här visar ny forskning där man tittat på luftbubblor som en gång i tiden bildats i lava i dagens Australien.

Förenklat kan man säga att ju större bubblorna är, desto lägre var lufttrycket.

Tidigare forskning tyder på att solen var betydligt kallare vid den här tidpunkten än vad den är nu. Därför har det varit lite av en paradox hur jorden kunde hållas tillräckligt varm och vara gynnsam för liv.

Med de här nya forskningsresultaten bekräftas idéer att det måste ha funnits betydliga mängder växthusgaser på jorden, som exempelvis metan. Metan är en effektiv växthusgas för att hålla kvar värmen på jorden. 

På så sätt kunde liv utvecklas trots den tunna atmosfären. Forskningen är ytterligare en pusselbit för att bättre förstå livets utveckling innan vi fick en atmosfär med syre i.

Referens: Sanjoy M. Som et al. Earth’s air pressure 2.7 billion years ago constrained to less than half of modern levels. Nature Geoscience, 2016. DOI: 10.1038/NGEO2713

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".