Operation på ett sjukhus.
Äldre hjärtpatienter drabbas ofta av delirium efter operation. Foto: TT.

Hallucinationer och mardrömmar vanliga efter hjärtoperation

"De upplever att de slåss för sitt liv"
1:53 min

Mer än hälften av alla 70-åringar som går igenom en hjärtoperation kan drabbas av delirium efter operationen. Det visar en ny avhandling från Umeå.

Delirium, alltså ett tillfälligt förvirringstillstånd med till exempel mardrömmar och hallucinationer, är vanligt vid intensivvård och efter hjärtoperationer.

Alla kan råka ut för detta, men äldre patienter löper störst risk att drabbas. Så många som drygt hälften av de patienter över 70 år som genomgår hjärtkirurgi kan hamna i ett akut förvirringstillstånd efteråt, visar en undersökning som forskaren och anestesisjuksköterskan Helena Claesson Lingehall har gjort i Umeå.

– Ju äldre vi blir, desto skörare blir vi. Vår hjärna klarar inte av påfrestningar på samma sätt, säger Helena Claesson Lingehall.

Alla minns inte att de har varit förvirrade efter en operation och en del upplever inte sin temporära förvirring som obehaglig. Men många gör det. En del patienter tror under sitt delirium att vårdpersonalen vill dem illa, fortsätter Helena Claesson Lingehall.

– Deras upplevelse är ibland att vårdpersonalen försöker ta livet av dem. Patienterna förstår inte vad vi håller på med och tolkar vårt agerande på ett sätt som vi inte riktigt förstår.

Helena Claesson Lingehall har i sitt forskningsarbete intervjuat 142 hjärtpatienter både före operation och sedan vid flera tillfällen under åren efteråt.

– När man pratar med dem efteråt och hör deras berättelser om hur hemskt det är att vara förvirrad, förstår man att de under förvirringen upplever att de slåss för sitt liv.

Det finns fler riskfaktorer utöver hög ålder. Sjukdomar i kärlen, som diabetes, kan också bidra till utlösa ett delirium efter ett ingrepp. Låg syrehalt i blodet, infektion, störd sömn, vissa läkemedel, smärta och stress kan också vara bidragande faktorer.

Vården behöver bli bättre på att upptäcka de här förvirringstillstånden tidigt, anser Helena Claesson Lingehall. Ju tidigare förvirringen upptäcks desto snabbare kan den hävas.

Delirium kan vara farligt. Den som drabbas kan råka skada sig själv eller få månadslånga minnesstörningar och andra kognitiva problem efteråt.

Dessutom, visar den nya avhandlingen, är en del före detta patienter ledsna och känner sig skamsna under en lång tid efter en sådan här händelse.

Därför bör vården även bli bättre på att prata med patienterna både före och efter utskrivningen från sjukhuset, säger Helena Claesson Lingehall.

– De här patienterna som får minnen av sitt delirium mår dåligt av det. De känner ångest och skäms och behöver en förklaring till varför det hände. Förhoppningsvis ska det här hjälpa dem att inte må så dåligt efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".