Lycorma delicatula, en insekt.
Därför syns bara den vackra färgen i "utfällt" läge. Foto: C.K. Kang

Färgskräckchock! Därför gömmer insekten sina vackra färger

Varför göms vissa bevingade insekters vackra och färgglada mönster, varningsmönstren som ska avskräcka fiender, när vingarna är i hopfällt läge? Nu tror sig forskare vara svaret på spåren.

Det röda mönstret på vingarna till insekter som lycorma delicatula, som syns på bilderna här, finns där som för att säga: "Titta alla fiender, jag är giftig och smakar illa, ät inte mig!".

Men varför kan då samma insekt se betydligt mer grå och intetsägande ut i viloläge, när insekten sitter med hopfällda vingar på till exempel en sten eller en trädstam? Varför vill den inte skrämmas då?

Sydkoreanska och polska forskare har gett sig i kast med detta och kommit fram till följande i försök med fåglar och insektsattrapper:

Fåglarna, visade det sig, lärde sig snabbare att inte ge sig på illasmakande bevingade insekter – om dessa i sista stund före en attack fällde ut sina vingar och visade sitt färgglada mönster.

Ett slags färgchock, alltså. Denna "överraskningstaktik" gjorde att fåglarna snabbt fattade att insekterna i fråga smakar illa och bör ratas. Själva överraskningsmomentet med den utfällda färgprakten verkade alltså snabba på inlärningen.

Det här är idealiskt för insekterna, konstaterar forskarna. De fiender, exempelvis fåglar, som inte tål dem lär sig snabbt att låta bli dem. De fiender som tål insekterna, å andra sidan, har svårt att få syn på dem på grund av det modesta och grå utseende som hopfällda vingar ger.


Referens:
Changku Kang, et al. Post-attack Aposematic Display in Prey Facilitates Predator Avoidance Learning. Frontiers in Ecology and Evolution, 14 april 2016.

Läs mer här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".