En bild på tre barn som äter varsin choklad- och vaniljglass.
Foto: GRUBBXDN/Wikimedia

Du kan bli vad din mamma vill att du äter

Mamma blir som ett samvete
0:44 min

Neurologer har i ett fiffigt experiment sett att olika delar av hjärnan aktiveras hos barn mellan 8 och 14 år när de ska välja mat.

Barnen fick i experimentet frågan vilken mat de tyckte om. Valet blev ofta söt mat.

När de däremot fick frågan om vilken mat de trodde att deras mammor hade velat att de åt, valde de exempelvis grönsaker som kan anses vara nyttigare.

Forskarna upptäckte att de delar av hjärnan som är mer känslostyrda aktiverades när barnen själva valde mat. De mer avancerade beslutsfattande delar aktiverades när barnen tänkte på vad deras mamma hade velat att de åt.

I det här fallet handlade det om att tänka en extra gång om vad som vore bäst att äta, snarare än vad barnen tyckte var godast.

De här två delarna av hjärnan blir mer sammanlänkade ju äldre vi blir. Men hos barn i den här åldern kan alltså en förälder fungera som en sorts extern beslutsfattare.

Forskningen kan vara intressant för att undersöka hur de här olika delarna av hjärnan samarbetar hos personer i sena tonåren som lider av övervikt.

Referens: Seung-Lark Lim et al. The child brain computes and utilizes internalized maternal choices. Nature Communications, 2016. DOI: 10.1038/ncomms11700

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".