Mätningar pågår under utgrävningen av Bruniquelgrottan i Frankrike.
Mätningar pågår under utgrävningen av Bruniquelgrottan i Frankrike. Foto: Etienne FABRE - SSAC

Neandertalare byggde gåtfulla stenringar

Vi har aldrig stött på något liknande
1:25 min

En helt ny typ av lämningar efter neandertalare har hittats i en grotta i sydvästra Frankrike. Det rör sig om sex ringformade stenkonstruktioner.

– Det är otroligt fascinerande, man får ju alla möjliga bilder i huvudet på vad de har hållit på med därinne, säger Johan Sterner som är doktorand i stenåldersarkeologi vid Lunds universitet.

Forskarna har hittat sex ringformade stenkonstruktioner som neandertalarna verkar ha byggt. Storleken varierar mellan en halv meter i diameter för den minsta och cirka sju meter för den största.

Ringarna är gjorda av de droppstensformationer, eller stalagmiter, som ofta finns i kalkstensgrottor. De som har byggt konstruktionerna har även eldat på vissa av de avbrutna droppstenarna.

– Det första man tänker på är att det kan röra sig om en rituell verksamhet. Men det måste göras fler undersökningar för att kanske hitta mer material som stödjer den ena eller andra teorin, säger Johan Sterner.

Att det är just neandertalare som förmodas ligga bakom de cirkulära konstruktionerna beror på åldern.

– Vi har inga fossil från neandertalare eller något stenverktygsmaterial, så det är dateringen som dateras till 175 000 år sedan. Vad vi vet idag existerade ingen annan människoart i västra Europa under den här tiden, säger Johan Sterner.

Referens: Jacques Jaubert et al. Early Neanderthal constructions deep in Bruniquel Cave in southwestern France. Nature 26 maj 2016. DOI: 10.1038/nature18291

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".