Kollision inne i stor behållare
Partikelkrock ger spår i en detektor, här CMS. Foto: CERN

Finns partikeln öppnas en ny värld för fysiken

"Det vore ju fantastiskt roligt om det här var en ny partikel"
1:36 min

Ett helt ny och oväntad partikel kan ha hittats i experiment i LHC-acceleratorn i Cern. Om resultatet stämmer inleds ett nytt kapitel i fysiken, och fyndet kan vara större än Higgspartikeln för några år sedan.

I den enorma acceleratorn LHC, Large Hadron Collider, krockas partiklar för att få fram andra partiklar ur krockens energi.

I flera experiment har en oväntad tung partikel, som hittills varit helt okänd för vetenskapen, dykt upp. Men än vet man inte säkert om resultatet stämmer.

– Det här skulle vara första steget på något som inte alls är förutsagt. Då går vi verkligen in i det okända, som skulle visa att vi behöver utvidga fysikens standardmodell, säger Jonas Strandberg.

Fysiken behöver exempelvis ta steget in i det okända för att lösa frågor som: vad är all den mörka materia som det finns fem gånger mer av i universum än vanlig materia? Den nya partikeln kan tänkas ge svar på det.

Christoffer Peterson, teoretisk fysiker vid Chalmers, höjde på ögonbrynen när han fick höra om resultatet vid LHC.

– Min kollega och jag tänkte båda två att det här var oerhört intressant, eftersom det är precis den typ av resultat som vi diskuterade i en teori som vi publicerade redan 2013, säger han.

Hans teori handlar om så kallad supersymmetri och beskriver just en sån partikel som man nu tycker sig ha sett spår av i LHC.

Men vilken tolkning som är den rätta av den nya partikeln är helt oklart. Det är också egentligen en för tidig fråga, eftersom många fler partikelkrockar behöver göras innan man alls vet om partikeln finns där.

Resultatet man hittills sett kan nämligen vara en statistisk fluktuation.

Experimentalpartikelfysikern Sara Strandberg hoppas i alla fall att man är en ny partikel på spåren.

– Det är klart att jag håller tummarna. Det vore ju fantastiskt roligt om det här var en ny partikel, det önskar jag av hela mitt hjärta. Men det får inte påverka mitt arbete, som handlar om att ta reda på vad som faktiskt finns i data, säger Sara Strandberg.

Mer om den nya partikeln - vad den kan vara för något och diskussionerna om den finns - i Vetandets värld idag 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".