En bild på en katt i en låda. Samma fotografi av katten syns två gånger i bilden.
Samma katt i två lådor samtidigt. Foto: MaybeMaybeMaybe. Flickr/Wikimedia

Finnes: Schrödingers katt levande och död i två lådor samtidigt

Fysiker har i ett experiment med mikrovågor lyckats observera det så kallade överlagrade tillståndet hos en konstgjord atom.

Schrödingers katt är namnet på en paradox, som i stora drag går ut på att väldigt små fysikaliska partiklar kan befinna sig i ett så kallat överlagrat tillstånd. Det här skulle innebära, med katten som exempel, att den samtidigt kan vara både död och levande i en låda.

Detta eftersom det är omöjligt att avgöra dess tillstånd utan att öppna lådan. Tillståndet upphör om man försöker observera partikeln och den hamnar i ett av flera möjliga stadier. Katten i exemplet är alltså antingen död eller levande när vi kikar i lådan.

Ytterligare en svårighet när sådana här partiklar observeras är att avgöra hur själva observationen har påverkat partikeln att lämna sitt överlagrade tillstånd, och hamna i det tillståndet som är observerbart.

I tankeexperimentet med katten sitter en giftampull som kan döda katten när som helst. Där finns också en atom som sätter katten i ett överlagrat tillstånd.

Om du öppnar lådan och katten lever, kanske det är din förtjänst. Om du öppnar lådan, och katten är död, kanske det är ditt fel.

Men nu har för första gången fysiker på experimentell väg indirekt kunnat observera en sorts konstgjord atom i sitt överlagrade tillstånd, genom att binda samman två så kallade kaviteter, ett litet utrymme, med mikrovågor.

När båda kaviteterna öppnades samtidigt kunde forskarna sluta sig till att partikeln var i ett överlagrat tillstånd, genom att observera hur mikrovågorna betedde sig. Katten var alltså både död och levande, i två lådor, samtidigt.

Upptäckten ger oss en bättre förståelse för vad som händer när atomer och andra små partiklar lever sina liv i skymundan.

Forskningen är också intressant i utvecklingen av så kallade kvantdatorer. Där utnyttjas de olika tillstånden hos partiklar för att utföra mer avancerade beräkningar än vad våra datorer klarar av idag.

Referens: Chen Wang et al. A Schrödinger cat living in two boxes. Science, 2016. DOI: 10.1126/science.aaf2941

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista