Blind flöjtist dirigeras med nålar under foten

6:03 min

Den professionella flöjtisten Wu Jing är blind och kan inte se en dirigents rörelser. Ändå kunde hon i veckan spela konsert med Kungliga Filharmonikerna. Detta till följd av ny teknik som översätter dirigentens vevande till nålstick i Wu Jings fot.


Flöjtisten Wu Jing sitter omgiven av fioler och fagotter och spelar precis som de andra. Men två omständigheter är inte uppenbara för alla som ser henne spela.

Det första är att Wu Jing är synskadad. Det andra är att hon under sin fot har ett slags platta. Denna är lite som en spikmatta vars nålar förmedlar till henne vilka rörelser som dirigenten gör med taktpinnen.

Det handlar om ett projekt som går ut på att få synskadade musiker att uppfatta en dirigents rörelser. Projektet har fått stöd av bland annat Stockholms stad och den statliga myndigheten Musikverket. Projektledare är frilansjournalisten Ric Wasserman.

– För tre år sedan träffade jag Ric Wasserman. Han var med på min konsert 2013 där jag spelade som solist, säger Wu Jing.

– Han frågade vad min dröm är med musik och hur jag ska fortsätta med min musikkarriär. Då sa jag att min dröm är att också kunna vara delaktig i en symfoniorkester. 

Den nya tekniken har utvecklats för att få Wu Jing och andra musiker att uppfatta vilket tempo och vilken takt som gäller. Det måste vara ett system som fungerar snabbt, utan fördröjningar som kan påverka musiken.

I korthet fungerar det så att dirigentens dirigentpinne utrustas med en lysdiod i toppen. En kamera läser in signalerna från lysdiodens infraröda ljus. Signalerna plockas upp som koordinater av en dator och översätts till ett mönster.

Detta mönster skickas till en platta under Wu Jings fot. Denna platta är full med små nålar som snabbt rör sig upp och ned för att härma dirigentens rörelser. Plattan är lite som en spikmatta i miniatyr, enligt teknikern Runo Anderssson som har varit med i projektet.

Wu Jing ser det här som ett stort framsteg för henne själv och andra synskadade musiker.

– Nu är vi inkluderade som alla andra. Jag är som en medlem i orkestern. Det har jag aldrig känt förut. Och jag ser fram emot att utveckla den här tekniken vidare, säger Wu Jing.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista