Så kan stora pumpar minska övergödningen i Östersjön

2:08 min

Havs- och vattenmyndigheten satsar nu på forskning för att utreda om stora pumpsystem skulle kunna minska övergödningen i Östersjön. 

Under många år har stora mängder fosfor, bland annat från jordbruket, runnit ut i Östersjön och lagrats i bottensedimenten. Det har skapat en enorm fosforbank som nu läcker ut i havsvattnet.

Men forskare tror att syrerikt vatten skulle kunna oskadliggöra de stora mängderna fosfor i bottensedimenten. 

En metod som utreds handlar om att pumpa syrerikt vatten ner till djupvattnet. Nere i Östersjöns botten finns nämligen enorma mängder av näringsämnet fosfor, som läcker ut i vattnet och göder alger. Algerna ger sedan upphov till svåra algblomningar i Östersjön om sommaren.

Om fosforn i havsbottnen däremot kommer i kontakt med nedpumpat syrerikt vatten sker en kemisk reaktion. När fosfor träffar syre bildas en kemisk förening som inte är löslig i vatten. Det bildas då en fällning som algerna inte kan ta upp, och mängden övergödande fosfor i vattnet minskar.

Tidigare pumpförsök i mindre skala har skett i Byfjorden på Västkusten, och de har varit framgångsrika.

Professor Anders Stigebrandts forskargrupp vid Göteborgs universitet är de som utarbetade pumpmetoden i Byfjorden. Nu får Anders Stigebrandt nästan en miljon kronor från Havs- och vattenmyndigheten för undersöka hur metoden skulle kunna skalas upp för Östersjön.

– Vi vill få informationen publicerad så att ingenjörer och naturvetare i andra länder runt Östersjön får en chans att titta på de här idéerna, och har en diskussion om huruvida de är vettiga eller inte, säger Philip Axe på Havs- och vattenmyndigheten.

För att kunna ta ställning till om storskalig ingenjörskonst med omfattande pumpsystem skulle kunna minska övergödningen i Östersjön vill Havs- och vattenmyndigheten ha ett stabilt vetenskapligt underlag.

Orsaken är att dagens metoder för att minska övergödningen inte räcker till. Bottendöden fortsätter att breda ut sig, på grund av gamla försyndelser.

Havs- och vattenmyndigheten vill minska bottenläckaget eftersom det antas vara mycket större än alla andra fosforkällor tillsammans från land.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista