En dam i rutig kappa promenerar på en tom gata
Små och billiga ändringar i stadsmiljön kan få fler äldre att röra på benen. Foto: Hernán Piñera

Små ändringar i utemiljön får fart på de äldre

Äldre promenerar mer och deltar i fler aktiviteter om de själva får vara med att utforma sina hemmakvarter, visar en avhandling från Lunds universitet.

Forskarna har jämfört vanorna hos gamla människor i två stadsdelar i Kristianstad, en där de äldre själva fått komma med förslag på ändringar av utemiljön och en där inga ändringar gjorts.

Det visade sig då att de äldre kom ut mer i det område där de själva fick vara med och forma miljön, och resultatet gällde även de med olika typer av fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar.

Åtgärderna som de gamla föreslog var inte kostsamma. Det handlade till exempel om att jämna ut trottoarer, att separera cyklister och fotgängare och att sätta ut vilobänkar.

Källa: Berglind Hallgrímsdóttir, 2016. A ten-year development of accessibility in the outdoor environment - Minicipal challenges and older people´s perception. Avhandling, Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".