Hjärna med texten psykobabblarna

Populär konsultmetod bygger på förlegad forskning

1:54 min

Den populära metoden för att utveckla organisationer från företaget Fyrarummaren bygger på en avhandling från 1975. Men oberoende forskare beskriver avhandlingen som ett sammelsurium av äldre psykologiska idéer.

"En av världens i särklass mest användbara psykologiska teorier, baserad på banbrytande forskning. "Med de orden gör konsultföretaget Fyrarummaren reklam för sin metod att utveckla organisationer.

Metoden är populär bland svenska kommuner och myndigheter som varje år köper in kurser och certifierar användare för miljonbelopp.

Men Vetenskapsradions granskning visar att teorin bygger på en avhandling från 1975. Av oberoende forskare beskrivs den som ett sammelsurium av äldre psykologiska idéer och personliga reflektioner.

– Det har hänt mycket sedan 1975 så det är inte seriöst att grunda sig i en så pass gammal avhandling, säger Anders Sjöberg som forskar inom arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet.

Vetenskapsradion bad honom gå igenom den avhandling som organisationsförändringsmetoden Förändringens fyra rum, eller Fyrarummaren, bygger på.

Helt centralt i den mer än 40 år gamla avhandlingen är den så kallade outsiderskalan. Genom att svara på sju frågor kan alla människor delas in i två grupper.

Ena gruppen kallas för "censurvänner". De vill inte se verkligheten som den är. Andra gruppen kallas för "outsiders" och de gillar att pröva nya lösningar.

Men det är långt ifrån banbrytande forskning, enligt Anders Sjöberg.

– Det bygger inte på vad vi idag vet om organisationer och individuella skillnader, säger han.

På Fyrarummarens hemsida staplas superlativen på varandra. Det påstås bland annat att vetenskapliga grundexperiment från avhandlingen upprepats tusentals gånger, alltid med samma resultat, vilket ses som ett bevis för hur robust den unika teorin är.

Metoden påstås också på bara några timmar ge påtagliga affärsmässiga nyttoeffekter. Men någon oberoende utvärdering som stöttar de här påståendena har aldrig gjorts.

Bengt Lindström är en av grundarna till företaget Fyrarummaren, som alltså säljer kurser till en lång rad svenska kommuner och myndigheter.

– Bevisen för metoden är organisationer som beskriver sina resultat, säger han.

Finns det någon vetenskaplig utvärdering av att metoden faktiskt fungerar?

– Nej, det finns det inte.

Hur vet man då att den är effektiv?

– Man får pröva den helt enkelt och utvärdera resultaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista