Flyttkartonger och möbler bärs ut till en flyttbil.
Flyttkartonger och möbler bärs ut till en flyttbil. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svåra problem efter flytt i tonåren enligt ny studie

Går inte att se orsakssamband
1:45 min

För tonåringar som flyttar till en ny bostadsort innan de fyllt 15 år, ökar risken för självmord, psykisk sjukdom, missbruk och för tidig död. Det visar en dansk stor befolkningsstudie.

– Puberteten är en känslig period. Barnet orienterar sig från familjen, och då är det barnet väldigt beroende av den omgivning man vistas i. Om det är en helt främmande omgivning och inga kompisar finns inte de sociala nätverken som behövs, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och förebyggande självmordsarbete.

I den danska-brittiska studien har forskarna följt 1,5 miljoner danskar via register från 1971-1997. De såg att mer än var tredje yngre person bytte bostadsort under sin uppväxt.

Vanligast var en flytt innan barnen började i skolan. Men flyttade familjen med unga tonåringar, tycks studien visa på ett samband med självmord, missbruk, våldsbrott och oväntad död senare i livet. Detta oavsett ekonomi och utbildningsnivå i familjen.

Danuta Wasserman påpekar att det inte går att se något orsakssamband mellan flytt och händelser senare i livet, eftersom registren inte säger något om varför familjerna flyttade, eller hur man mådde i familjerna.

Amir Sariaslan, som är forskare i psykiatrisk epidemiologi vid universitetet i Oxford är väldigt kritisk till studien. Han har i en svensk studie visat att om en tonåring flyttat med sin familj utvecklas inte fler problem senare jämfört med ett annat syskon i familjen som sluppit flytt i tonåren.

Ärftliga faktorer är viktiga att ta hänsyn till, säger Amir Sariaslans.

– Genom att man ignorerar sådana faktorer riskerar man att få så här missvisande resultat, som jag tror att den här studien har kommit fram till.

Referens: Roger Webb et al " Adverse Outcomes to Early Middle Age Linked With Childhood Residential Mobility. American Journal of Preventive Medicine 7 juni 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".