bildkollage: mobilanvändare, socialdemokraterna på facebook, Hillary Clinton på Instagram och Carl Bildt på Twitter
Tidigare moderatledaren Carl Bildt är känd för sina ordväxlingar på Twitter, men stärker sociala medier, som blivit en självklarhet för såväl svenska partier som amerikanska presidentkandidater, verkligen det demokratiska samtalet? Foto: TT/SR

Sociala medier och politiker – mer digitalt ryggdunkande än demokratisk dialog

"Inget tyder på samtal med väljare"
1:24 min

När politiker började använda sociala medier trodde många att det skulle öppna för en dialog med väljarna. Så blev det inte, visar svensk forskning.

Nästan hälften av alla svenskar är inne på Facebook varje dag. Och när sociala medier slog igenom i Sverige för knappt tio år sedan, trodde många att det skulle bidra till en större interaktion mellan politiker och väljare.

Men mediavetaren Jakob Svensson, som undersöker just svenska politikers användning av sociala medier, ser inte någon egentlig interaktion mellan politiker och väljare på sociala medier.

– Och då tittar vi på Facebook, Instagram, Youtube och Twitter. Det finns ingenting i vårt material som tyder på att de skulle interagera med väljare, säger Jakob Svensson.

Han har undersökt hur Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna använder sociala medier.

Han konstaterar att Sverigedemokraterna mest använder Youtube, Feministiskt initiativ återanvänder mycket av sina publiceringar på alla plattformar och Socialdemokraterna är väldigt aktiva på Twitter.

Det visar sig att svenska politiker både valtider eller nu under mellanvalstider snarare använder de sociala plattformarna för att föra ut sina egna budskap och för att interagera med andra politiker. 

– Digitalt ryggdunkande, man retweetar varandra, se här nu har min partikollega varit ute här. Det är väldigt mycket Åsa Regnér var här, Margot Wallström gjorde det. Titta här nu blir vi intervjuade i radio, alltså mycket av de här initiala förhoppningarna om att internet skulle bli en ny offentlig sfär har grusats, säger Jakob Svensson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".