Dina bakterier kan förbättra muskelkraften

1:35 min

Våra kroppsegna bakterier, som till största delen finns i tarmarna, tycks påverka hur mycket musklerna växer när vi tränar. Upptäckten kan hjälpa äldre eller personer med muskelsvaghet.

Sven Pettersson på Karolinska institutet har arbetat med våra kroppsegna bakterier, mikrobiomet, under flera år.

Nu har han och hans kolleger sett att möss som saknar den naturliga bakteriefloran får sämre muskeltillväxt. De såg också att träning berikar floran av bakterier.

Forskarna har starka misstankar om att ämnen som bakterierna ger ifrån sig när vi tränar gör att musklerna växer, och att träningen får oss att må bra på andra sätt. En effekt kan vara att hjärnan fungerar bättre.

– Vi vet att bakteriernas komposition ändras vid träning, men hur det går till vet vi inte. Men vi är intresserade av dessa molekyler, säger Sven Pettersson.

– Vi är intresserade av om man det går att transplantera ett mikrobiom från en vältränad människa och få bättre effekter på ämnesomsättningen hos exempelvis typ 2-diabetiker. En annan är om det kan hjälpa personer med nedsatt muskelfunktion, fortsätter Sven Pettersson.

Han ser också tänkbara nackdelar. Det skulle exempelvis kunna locka personer att använda de här kunskaperna för dopning.

– Jag vill inte använda det ordet, men det finns alltid personer som kan missbruka systemet.

Forskning är ännu inte är publicerad i nån expertgranskad tidskrift.

Mer om bakterierna i vårt mikrobiom i Vetandets Värld idag klockan 12.10


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista