Bröst med operationsärr
Förebyggande läkemedel kan medföra att kvinnor inte behöver operera bort brösten vid en cancerdiagnos. Foto: Linda Forsell/ TT

Läkemedel mot benskörhet kan förebygga ärftlig bröstcancer

1:44 min

Ärftlig bröstcancer skulle kunna förbyggas med ett läkemedel som redan finns utvecklat för att bekämpa benskörhet, enligt en studie i Nature Medicine. Det här kan medföra att kvinnor inte behöver operera bort brösten.

Forskare i Australien har lyckats identifierat den grupp av celler i brösten där den vanligaste formen av ärftlig bröstcancer startar och utvecklas från.

Ärftlig bröstcancer drabbar yngre kvinnor, till skillnad från den mer vanligare formen av bröstcancer som kan uppstå spontant i äldre ålder.

Forskarna undersökte cellprover från kvinnor med en viss mutation i arvsmassan som innebär en 50 till 80-procentig risk att utveckla ärftlig bröstcancer. I proverna lyckades de identifiera celler med ett särskilt signalsystem av proteiner som triggar igång cancern.

I samband med detta upptäckte de att ett förebyggande läkemedel för just detta signalsystem redan finns, men utvecklat för att motverka bland annat benskörhet.

Enligt Tobias Sjöblom, tumörbiolog vid Uppsala universitet, kallas det här för "repurposing" - alltså att ett läkemedel kan användas för nya syften.

– Det blir vanligare och vanligare därför att vi utvecklar allt fler målinriktade läkemedel som blockerar, som i det här fallet en viss signalväg. I takt med att vi får fler och fler olika läkemedel kan vi också använda de till flera olika ändamål, säger Tobias Sjöblom.

Nu ska kliniska studier påbörjas, och det befintliga läkemedlet godkännas för prevention mot ärftlig bröstcancer. Det räcker inte med att den blivit godkänd för att behandla andra sjukdomar.

– Många kvinnor skulle säkert välja en sådan här behandling om det var säkert och det fungerar. Men steget från att den här studien slutar till det att detta blir ett säkert sätt att förebygga cancer är ganska långt, säger Tobias Sjöblom.

Enligt Tobias Sjöblom skulle det troligen ta ett tiotal år att bygga upp den bevismängd som krävs för att det aktuella läkemedlet ska kunna användas mot bröstcancer.

– Möjligen är forskarna något väldigt viktigt på spåren här. Men jag vill vara försiktigt optimistisk. De kliniska studierna kräver ju att vissa personer får gå på långtidsbehandling istället för att operera bröstet och det innebär ju en stor risk för dem. Men visst, tröskeln är lägre tack vare att detta läkemedel redan finns.

Referens:
Nolan E. Et al. "RANK ligand as a potential target for breast cancer prevention in BRCA1-mutation carriers". Nature Medicine 2016, DOI: 10.1038/nm.4118

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista