Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Juno ska se igenom Jupiters lömska moln

Publicerat måndag 4 juli 2016 kl 06.00
Äntligen framme vid jätteplaneten
(1:32 min)
Rymdsonden Juno med Jupiter i bakgrunden
På sin bana runt Jupiter kommer Juno som närmast att vara 5000 km från den stora planeten. Foto: NASA/JPL-Caltech

Nasas rymdsond Juno kommer mycket snart fram till Jupiter. Där ska den titta på saker som tidigare rymdsonder inte har kunnat se.

Enligt romersk mytologi var Juno guden Jupiters fru. Jupiter kunde dölja sig bakom moln när han gjorde saker som han inte ville att hustrun skulle få reda på. Men Juno hade förmågan att se igenom molnen.

Det är därför rymdsonden heter Juno. Den har nämligen förmågan att se djupt ner i Jupiters atmosfär.

Juno har varit på väg i fem år, och kommer att gå mycket närmare den stora planeten än vad andra rymdsonder har gjort.

– En sak man vill titta efter är vad Jupiter egentligen består av, berättar Gabriella Stenberg-Wieser på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Bland annat vill astronomerna ta reda på hur mycket vatten det finns i Jupiter. Det kan man titta på med hjälp av ett mikrovågsinstrument.

– Så man måste komma tillräckligt nära Jupiter för att kunna mäta mikrovågsstrålningen.

Hur mycket vatten det finns inne i Jupiter vill forskarna veta för att kunna fundera ut hur Jupiter habildades en gång i tiden. Det är i sin tur viktigt för att förstå hur de andra planeterna i vårt solsystem blev till.

Det kan också hjälpa oss att förstå planetbildningen kring andra stjärnor.

Gabriella Stenberg-Wieser tycker också att det ska bli intressant att få veta mer om Jupiters magnetfält, och att få reda på hur den inre strukturen ser ut.

– Jag tycker att det är spännande att titta in i planeten och se hur den ser ut inuti. Vi vet till exempel inte om det finns en fast kärna inne i mitten på Jupiter, och hur stor den i så fall är.

Juno ska även ta bilder på hur norrskenen ser ut runt Jupiter.

Uppdatering 5/7 - "Välkommen till Jupiter"
Klockan 5.53 på morgonen svensk tid gick rymdsonden, som planerat, in i en 53 dagar lång bana kring Jupiter. Två varv kommer Juno att snurra kring planeten i den hastigheten – alltså 53 dagar per varv – för att sedan gå in i en snabbare rutt om 14 dagar per varv.

Rymdsonden kommer då att vara väldigt nära planeten i några timmar för att samla data. Det kommer ge astronomer och forskare ett andrum på 14 dagar att tolka data och bestämma vad som är mest intressant att titta på nästa varv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".