Drink och ungdomar. Foto:  Alistair Grant/TT
Det är värre att dricka mycket på kort tid än att få i sig samma mängd alkohol under längre tid, visar forskningen. Foto: Alistair Grant/TT

Vissa händelser kan tillfälligt öka risken för våldsbrott

Alkoholförgiftning, hjärnskador och föräldraförlust
1:48 min

De närmaste dagarna efter en hjärnskada, en alkoholförgiftning eller andra liknande händelser ser risken ut att öka för att en person begår ett våldsbrott.

Det är en studie med uppgifter från svenska register som visar det här sambandet. Det kan vara särskilt intressant när det gäller de grupper i befolkningen som redan från början har en ökad risk för att begå våldshandlingar. Till exempel patienter med någon psykossjukdom.

– Hittills har man haft ganska svårt att försöka identifiera personer som har en faktiskt förhöjd risk att begå ett våldsbrott. För det är trots allt relativt ovanligt, även inom högriskpopulationer, att någon gör det, säger Amir Sariaslan som är forskare i psykiatrisk epidemiologi vid Oxford University.

Han är en av de forskare som genomfört studien.

– Vi tror att om man försöker inkorporera de här mer dynamiska riskfaktorerna har det en viktig brottspreventiv funktion i framtiden

Riskfaktorerna de har tittat på är att själv bli offer för våld, förlora en förälder, få en hjärnskada eller andra skador, att självskada sig, och att bli alkohol- eller drogförgiftad.

Drygt tre miljoner personer i Sverige födda mellan 1958 och 1988 har ingått i studien. Händelseuppgifterna är från åren 2001 till 2013 från olika register över sjukhusbesök, specialist-läkarvård, och dömda våldsbrott.

Forskarna såg att både personer med en psykossjukdom och befolkningen i stort hade en ökad risk att begå våldsbrott de närmaste dagarna efter att någon av de händelser som undersökts hade skett.

Vad det här sambandet skulle bero på går inte att säga utifrån den här studien. Men man har sett sedan tidigare att personer med till exempel schizofreni redan från början har en ökad risk att begå våldsbrott någon gång under sin livstid.

Därför skulle de undersökta riskfaktorerna kunna vara extra viktiga att hålla koll på hos vissa grupper, säger Amir Sariaslan

– I första hand ska vi titta på högriskpopulationer. Då är det kanske inte bara patienter med psykossjukdomar som man borde titta på, men även andra patientgrupper som kanske är inlagda för suicidförsök eller alkoholrelaterade sjukdomar och så vidare.

Referens: Amir Sariaslan et al. Triggers for violent criminality in patients with psychotic disorders. JAMA psychiatry 13 juli 2016. DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2016.1349

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".