En Karl Johan-svamp.
En Karl Johan-svamp. Foto: Bernie/Wikimedia Commons.

Skogen full av svamp – expert talar om "bästa året på på många år"

"Ett av de bästa kantarellåren"
1:42 min

Mycket regn under vår och försommar har lett till en explosion av kantareller i skogarna så här i mitten av juli. Och blir vädret det rätta de närmaste en till två veckorna väntar ännu fler goda nyheter i svampskogen. 

Kantarellerna har kommit lite tidigare än vanligt i år och i större mängder.

– Om det fortsätter på det sätt som har varit kommer detta bli ett av de bästa kantarellåren på många år, säger svampkännaren Bo Nylén till Vetenskapsradion.

På hur många år då?

– Ja, 10-15 år.

De kantareller som finns ute i skogarna nu är framför allt den bleka kantarellen. Snart kommer även den gula kantarellen i större mängder. Och kantarellsäsongen kan bli lång. Den kan hålla på så länge det är frostfritt, säger Bo Nylén.

Fler goda svampnyheter väntar om vädret råkar bli precis det "rätta" under den närmaste tiden i juli.

Blir det varmt i en vecka eller två och så lite regn på det – ja, då kan det bli en riktigt bra säsong för Karl Johan-svampen. Karl Johan-svampen tillhör släktet boletus. De är nästan uteslutande allihop värmeälskare, säger Bo Nylén.

– För att vi ska få Karl Johan nu krävs det att vi får en eller två veckor av värme. Gärna att nätterna också blir lite varmare. Sedan får det gärna börja regna och då har vi Karl Johan här, det är alldeles säkert, säger Bo Nylén.

Får vi en Karl Johan-explosion då?

– Ja, vi får en jättefin säsong.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".