Forskaren om överraskande upptäckten: Något man bara drömmer om

1:46 min

Att lavar är en symbios, en biologisk samexistens, mellan en svamp och en alg eller bakterie, är en sanning som stått fast i snart 150 år. Men nu kan det vara dags att skriva om läroböckerna.

– Det känns ju fantastiskt att få vara med om det här, säger Göran Thor, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Han är med i en internationell forskargrupp som har upptäckt att det finns ytterligare en svamp i många lavar. Det är alltså tre organismer som samarbetar.

– Det är något som man som forskare drömmer om – att upptäcka något nytt som gör att man får skriva om läroböckerna, fortsätter Göran Thor.

Han pekar under intervjuns gång på ett träd och förklarar:

– Här är en hästkastanj planterad. Tittar du här på stammen så ser du gråa och gula fläckar. Det är lavar. De finns i princip överallt, allt från Sergels torg till Treriksröset.

Lavar som alltså kan ses lite varstans – på marken, stenar, på träd och i våra adventsljusstakar – är resultatet av ett 200 miljoner år gammalt biologiskt samarbete mellan en svampdel och en del med fotosyntes, det senare en alg eller bakterie.

Upptäckten att det i själva verket är tre organismer, två svampar tillsammans med fotosyntetiserande partner, började med analyser av två olika lavar, som genetiskt verkade helt lika men som såg helt olika ut.

Närmare genetiska tester, bland annat av forskarna i Uppsala, kunde visa att det fanns ytterligare en svamp och att den nyupptäckta svampdelen sitter mer ytligt, i barken på laven. Den är bland annat avgörande för hur laven ser ut.

Länge har lavar varit ett skolboksexempel på symbios mellan två organismer. Men nu när lavforskarna kan visa att det handlar om tre organismer kommer det att påverka hur vi ser på lavarna både i skolböcker och på forskningsnivå.

Referens:

Spribille et al., Basidiomycete yeasts in the cortex of ascomycete
macrolichens, Science, doi: 10.1126/science.aaf8287 (2016).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista