Taggsvansmus, Zenkerella insignis.
Taggsvansmus, Zenkerella insignis. Foto: Steven Heritage

Efterlyst: levande, inte död!

Taggsvansmus, Zenkerella insignis, har aldrig observerats levande, men forskare har hittat tre döda exemplar i Västafrika och för första gången studerat arvsmassan.

Biologer är på jakt efter en form av ekorre som hittills inte observerats levande av forskare.

Den mystiska arten heter Zenkerella, också kallad taggsvansmus eller fjällsvansad ekorre. Den är 20 centimeter lång och håller till i den täta väst- och centralafrikanska djungeln, där den käkar nötter, frukt och blad.

Men nyligen hittade forskare tre döda exemplar av ekorren och har nu studerat ekorrens DNA för första gången och kunnat undersöka dess evolutionära utveckling de senaste 49 miljoner åren. Det här genom att jämföra arvsmassan med en mängd andra gnagarsläktingars genom.

Forskarna konstaterar bland annat att djuret är det minst studerade av alla riktigt gamla däggdjursarter som fortfarande finns på jorden efter tiotals miljoner år av evolution. Men för att läsa sig mer om djuret är det ju levande observationer som gäller så klart, så jakten fortsätter.

De tre taggsvansmössen hittades döda i snaror på en ö utanför västafrikanska kusten. I dagsläget finns 14 upphittade exemplar av den mystiska gnagaren.

Referens:
Heritage S. et. al. "Ancient phylogenetic divergence of the enigmatic African rodent Zenkerella and the origin of anomalurid gliding", PeerJ 2016. DOI: 10.7717/peerj.2320 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista