Fler schimpanser på rad petar med pinnar
1 av 2
Flera schimpanser behövde samarbeta för att komma åt godis från andra sidan stängslet. Foto: Yerkes National Primate Research Center
Tre schimpanser jobbar ihop
2 av 2
En ny studie visar att det är vanligare att schimpanser samarbetar än konkurrerar. Foto: Yerkes National Primate Research Center

Schimpansen tänker inte bara på sig själv – gillar att samarbeta

Kanske är schimpansen inte fullt så egoistisk som man tidigare trott, visar en ny amerikansk studie.

Tidigare har schimpansen utmålats som relativt egoistisk och inte fullt så samarbetsvillig. Men de beteendestudierna har oftast gjorts på labb, och mellan få individer.

I en ny studie har forskare i stället studerat schimpansers samarbetsförmåga öppet, i en stor grupp. Det har möjliggjort en mer komplex konflikthantering – men också fler tillfällen till konkurrens och aggression.

Forskarna erbjöd en belöning till de schimpanser som kunde samarbeta för att lösa en uppgift. I en del övningar krävdes två schimpanser, i en del tre. Eftersom alla övriga flockmedlemmar var närvarande, fanns också många tillfällen till konkurrens, exempelvis att sno åt sig gratismat eller ta nån annans plats.

Men forskarna kunde se att lyckade samarbeten var betydligt vanligare än konkurrenssituationer. Gruppen hade också en tydlig konflikthantering som liknar människans.

Tomas Persson, forskare i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet säger att studien är spännande, och att människans och schimpansens förmåga till samarbete troligen har ett gemensamt ursprung.

– Förutsättningarna för att samarbeta, det vill säga att man kan hantera konflikter som skulle kunna omkullkasta samarbete, finns hos vår gemensamma förfader.

Referens: Malini Suchak et al, How chimpanzees cooperate in a competitive World, PNAS. DOI/10.1073/pnas.1611826113  2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".